Selamat Hari Raya

Friday, 2 August 2013

ALMOND LONDON...MESTI CUBA..'



Almond London
Sumber:Facebook Noor Dz Salleh

Bahan-bahan:
250g mentega
125g gula halus
1 biji telur gred A
1 sk esen vanilla
50g nestum-dikisar

500g tepung gandum }
1 sk baking powder}--->diayak bersama
1 sk emplex}

papercup secukupnya

Hiasan:
Badam cincang-digoreng tanpa minyak
700g dark chocolate compound-double boil hingga cair

Inti:
200g badam biji-dibakar sebentar dalam oven

Cara membuat:
1.Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2.Masukkan telur,esen vanilla.Pukul sebati.
3.Masukkan nestum,pukul sebati.
4.Masuk tepung,gaul rata dengan tangan atau senduk.
5.Ambil sedikit,letak inti di tengah-tengah dan bentuk bujur.
6.Bakar 2 minit pada suhu 175'C.
7.Bila dah sejuk,celupkan dalam coklat yang telah dicairkan tadi.
8.Letak dalam papercup.Taburkan badam cincang.Sejukkan sebentar dalam peti ais.
   Bila coklatnya dah keras,letak pada suhu bilik.Simpan dalam bekas kedap udara.



No comments :

Post a Comment