Selamat Hari Raya

Thursday, 18 July 2013

Berkongsi Resepi - Buah Melaka'

buah melaka ni mmg pemes bila menjelang ramadhan kan
mgkin sbb rasanya yg manis
dan membuatnya pun sgt mudah
ni je bahan2 yang digunakan
utk adunan, aku gunakan 3 cawan tepung pulut, 1/2 cawan tepung gandum, secubit garam dan air daun pandan yang dikisar
utk naikkan warna, aku titiskan 2-3 titik pewarna hijau
masukkan air skit2 ke dalam tepung hingga adunan boleh diuli dan x lekat pada tgn
selain tu, kelapa parut putih dan 2-3 keping gula melaka
potong gula melaka tu kecil2 ikut le nak besar mana
ambil secubit adunan, letak gula di tgh2
bungkus dengan kemas dan bentukkan bebola kecil
masukkan dlm periuk yg berisi air yg telah didihkan
kuih telah masak bila terapung di permukaan periuk
aku suka biarkan lama skit terapungnya, nk bg gula kat dlm tu cair
tp jgn lama sgt, kang jadi lembik plak
cedok guna penapis
masukkan trus ke dalam bekas kelapa parut
sblm tu, kelapa parut tu gaul ngan garam skit
nah..! semua dah bergaul mesra

No comments :

Post a Comment