Suci Dalam Debu
Sesetengah
orang panggil biskut ni Popia Salju. Ada juga yang sebut Suci Dalam
Debu. Tak kisahlah apa namanya, yang pasti biskut ni memang sedap dan
sentiasa menjadi rebutan he he.
Bukannya
apa, sebab rasanya yang crunchy dan sedap. Makan banyak-banyak pun tak
jemu sebab rasanya yang lemak-lemak manis. Hmmm...memang sedap. Cuma
tang nak melipat kulit popia tu yang lambat sikit. Tapi takpa,
sikit-sikit lama-lama jadi bukit.
Ok mari kita tengok resepi Suci Dalam debu ni...
Suci Dalam Debu
by Shikin @ Dari Dapur Ummi
Bahan-Bahannya
1 bungkus kulit popia (saiz sederhana)
- kulit popia dipotong 4 secara memanjang dan dilipat 4
*updated - boleh juga digamkan dengan bancuhan tepung gandum bersama sedikit minyak masak untuk mengelakkan ia terbuka.
- kulit popia dipotong 4 secara memanjang dan dilipat 4
*updated - boleh juga digamkan dengan bancuhan tepung gandum bersama sedikit minyak masak untuk mengelakkan ia terbuka.
- angkat dan toskan
Untuk bahan tabur
1 cawan nestum
1/2 cawan susu tepung
- blend bahan-bahan diatas sehingga halus
- golekkan kulit popia yang telah kering minyak tadi di atas serbuk tersebut
- isikan di dalam bekas kedap udara
No comments :
Post a Comment