Ni rupa roti yg belum dibakar, juz sapu ngan telur jer...
RESEPI KARIPAP ROTI SINARAN
Bhn2:
12 keping roti
* sebiji telur untuk egg
wash
Bhn2 inti:
200 gm ayam @ daging - potong kecil2
500 gm ubi kentang / ubi keledek -
potong dadu
5 ulas bwg merah *
1 ulas bwg pth *
1 cm halia *
Cili
mesin - 2 s/besar
Serbuk kari ayam - 3 s/ besar
1 labu bwg besar - potong
dadu
Daun sup - hiris nipis
Garam, gula dan serbuk perasa
Minyak utk
menumis
Air
- tumbuk lumat bhn bertanda *.
- campurkan bhn2 tumbuk,
cili mesin dan srbk kari bersama sdkt air..kacau sebati.
- panaskan minyak
dan tumis bhn td hingga garing dan naik bau.
- masukkan ayam / daging dan
sdkt air .
- bila ayam /dgg dah empuk, masukkan ubi kentang/ keledek bersama
air secukupnya utk mengempukkan ubi td.
- masukkan juga garam, gula dan
serbuk perasa.
- bila dah cukup rasa dan ubi td dah empuk, masukkan daun sup
dan bawang besar yg dipotong dadu.
- gaul hingga bhn2 sebati dan betul2
kering.
- sejukkan dan sedia digunakan.
Cara buat karipap:
- panaskan oven 180C.
- gelek roti hingga nipis dan potong roti bentuk bulat guna cawan atau cutter..Liza xbuat
- letak inti dan cantumkan bhgn tepi roti dan picit bhgn keliling tepinya..
- tekan bhgn tepi roti guna garfu kecik.
- sapu karipap atas dulang dan sapu telur hingga rata, tp jgn sampai meleleh yer sbb takut nnt roti melekat kat dulang..
- bakar karipap roti lebih kurang 15 minit atau hingga perang..
# karipap
boleh dikeluarkan dr oven 10 minit selepas dibakar, balikkan ia dan
sapu telur pada bhgn sebelah lg, masukkan ke dlm oven dan teruskan
membakar..
No comments :
Post a Comment