Selamat Hari Raya

Thursday, 18 July 2013

Lastly for tonight..dear..' ~ Karipap Roti Sinaran*** '

                                   Ni rupa roti yg belum dibakar, juz sapu ngan telur jer...

RESEPI KARIPAP ROTI SINARAN

Bhn2:

12 keping roti
* sebiji telur untuk egg wash

Bhn2 inti:
200 gm ayam @ daging - potong kecil2
500 gm ubi kentang / ubi keledek - potong dadu
5 ulas bwg merah *
1 ulas bwg pth *
1 cm halia *
Cili mesin - 2 s/besar
Serbuk kari ayam - 3 s/ besar
1 labu bwg besar - potong dadu
Daun sup - hiris nipis
Garam, gula dan serbuk perasa
Minyak utk menumis
Air

- tumbuk lumat bhn bertanda *.
- campurkan bhn2 tumbuk, cili mesin dan srbk kari bersama sdkt air..kacau sebati.
- panaskan minyak dan tumis bhn td hingga garing dan naik bau.
- masukkan ayam / daging dan sdkt air .
- bila ayam /dgg dah empuk, masukkan ubi kentang/ keledek bersama air secukupnya utk mengempukkan ubi td.
- masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa.
- bila dah cukup rasa dan ubi td dah empuk, masukkan daun sup dan bawang besar yg dipotong dadu.
- gaul hingga bhn2 sebati dan betul2 kering.
- sejukkan dan sedia digunakan.

Cara buat karipap:
- panaskan oven 180C.
- gelek roti hingga nipis dan potong roti bentuk bulat guna cawan atau cutter..Liza xbuat
- letak inti dan cantumkan bhgn tepi roti dan picit bhgn keliling tepinya..
- tekan bhgn tepi roti guna garfu kecik.
- sapu karipap atas dulang dan sapu telur hingga rata, tp jgn sampai meleleh yer sbb takut nnt roti melekat kat dulang..
- bakar karipap roti lebih kurang 15 minit atau hingga perang..
# karipap boleh dikeluarkan dr oven 10 minit selepas dibakar, balikkan ia dan sapu telur pada bhgn sebelah lg, masukkan ke dlm oven dan teruskan membakar..

No comments :

Post a Comment